Tatuoinnit ja lävistykset koiralle?

Yksi erittäin huolestuttavista ja silti suosiota nostavista trendeistä on koiran tatuoiminen tai lävistyskorujen laittaminen. Tätä pidetään tapana ilmaista itseään, mutta siinä vaiheessa kun kohteeksi joutuu koira, onko se enää eettistä? Aihe onkin jatkuvasti kuuman keskustelun alla ja Yhdysvaltojen lisäksi se on saanut kannattajia myös muualla maailmassa esimerkiksi Venäjällä ja varsinkin karvattomien eläinten omistajien keskuudessa.

Useimmissa tapauksissa lemmikki nukutetaan toimenpiteen ajaksi, mutta myös niitäkin paikkoja löytyy, jotka ovat valmiit pistämään lemmikin läpi tuntien kivun ilman minkäänlaista lääkitystä. Joka tapauksessa kipu tulee iskemään jossain vaiheessa, sillä nukutuksen jälkeen haavoja voi kirvellä, ne ovat arkoja ja pahimmillaan tulehtuvat. Koko prosessi on kivulias kaikissa tapauksissa ja kutiava haava ärtyy entistä herkemmin, kun lemmikki yrittää raaputtaa sitä.

Valitettavasti tämä on laillista tai lähinnä ei löydetä lakia, joka suoraan kieltäisi sen. Mitään järkevää syytäkään, saati terveydellistä syytä, sille miksi tämä olisi sallittu, ei löydy. Kaiken kaikkiaan toimenpide on täysin turha. Tätä kannattavat omistajat voivat yrittää kertoa omia mielipiteitään asiasta, mutta joka tapauksessa yhtään järkevää syytä koiran, kissan tai minkä tahansa lemmikin tatuoimiselle ei yksinkertaisesti löydy. Se tehdään ainoastaan turhamaisuuden takia ja se aiheuttaa sekä tarpeetonta kärsimystä että vaarallisia sivuvaikutuksia. Eläimet eivät itse valitse käydä läpi tätä kivuliasta prosessia ulkonäön takia ja sen takia se on ehdottomasti epäeettistä ja vastuutonta käyttäytymistä. Lisäksi pelkästään nukuttaminen on aina terveysriski, joten tämän tekeminen turhaan on jo itsessään lemmikin hengellä leikkimistä.

Lemmikkien lävistäminen puolestaan on toinen tarina, sillä tässä harvoin käytetään nukutusainetta. Lävistettävä alue voidaan puuduttaa, mutta tätäkin tehdään harvoin. Yleisimmin lemmikeiltä lävistetään korvat, kuuli, kaula, tai hännän pää. Näitä on jopa tehty kaloille, huulilävistysten muodossa. Se mikä tekee asiasta hullunkurisen on, että lemmikin lävistämisestä voidaan tuomita eläimeen kohdistuvasta julmuudesta jopa Yhdysvalloissa, toisin kuin tatuoinnista. Tämä johtuu lähinnä siitä, ettei lemmikkiä nukuteta toimenpiteen ajaksi. Toisaalta sitä ei kuitenkaan lasketa laittomaksi, mikäli se on tehty kivuttomalla tavalla. Oli tilanne mikä tahansa, lemmikin lävistäminen ei ole yhtään sen enempää oikein kuin korvien tai hännän typistäminen.