Holistinen hoito koirille?

Holistinen elämäntapa on yksi suurimmista koiramaailman trendeistä tällä hetkellä ekologisten tuotteiden ja ruokien lisäksi. Tämä ei kuitenkaan ole yksinkertaista, vaan vaatii tarkkaa suunnitelmaa siihen, kuinka käytännössä asiaa päästään toteuttamaan. Alle on listattu joitain vinkkejä siihen, kuinka tämä voidaan toteuttaa ja mitä asioita pitää ottaa huomioon.

  • 1. Holistiseen ruokaan vaihtaminen voi tuoda ensimmäisen ongelman omistajalle. Mitä jos koira saa ripulin? Mitä jos koira ei tykkääkään kalliista ruuasta ja pussi jää lojumaan? Saati sitten raa´an lihan antaminen, mikä voi itsessään nostattaa omistajan niskavillat pystyyn ja oksennusrefleksin kurkkuun. Suurin osa epäilyistä johtuu kuitenkin siitä, ettei aiheesta tiedetä vielä tarpeeksi ja sen aloittaminen koetaan pelottavana. Paras lääke tähän on olla yhteydessä sellaisiin omistajiin, jotka ovat siirtyneet ruokintaan onnistuneesti. Lisäksi netistä löytyy paljon tietoa aiheesta, vaikkakin kaiken informaation suhteen tulee olla kriittinen, sillä niiden lähteinä voi olla lähes mikä vaan.
  • 2. Lähdettiin holistisella tiellä sitten raakaruokintaan, rokotusten minimoimiseen tai sairauksien hoitoon esimerkiksi kiropraktiikalla tai yrteillä, liittyy kaikkeen riskinsä. Tärkeää on kuitenkin perehtyä kuhunkin vaihtoehtoon tarkasti ja selvittää mahdollisimman perusteellisesti mitä etuja ja riskejä niihin liittyy. Mahdollisiin ”mitä jos” tilanteisiin ei kuitenkaan kannata hukkua täysin, sillä kukaan ei voi täysin tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, vaikka siihen kuinka varauduttaisiin.
  • 3. Vaihtoehtoisen lääketieteen hyvänä puolena ovat useat vaihtoehdot, joita voidaan eri tilanteissa käyttää. Samalla se on kuitenkin turhauttavin puoli, sillä se tuo ongelman, miten valita sopiva reitti. Sopivatko koiran ongelman hoitamiseen esimerkiksi kukkauutteet, öljyt vai akupunktio? Tutkimustyö vie pitkälle, mutta omistajan tulee silti valita muutamasta parhaimmasta vaihtoehdosta, jopa näppituntumaan luottaen. Kaikkiin vaivoihin ei kuitenkaan ole holistista vaihtoehtoa eli joidenkin sairauksien ja vammojen kanssa tulee kääntyä perinteiseen lääketieteeseen.

Vaikka holistinen lähtökohta on nostanut suosiotaan, on se ollut pinnalla vasta muutamia vuosia eikä sen pitkäkestoisista vaikutuksista ole kovinkaan kattavia tutkimuksia, varsinkaan koirien kohdalla. Lisäksi harvalla omistajalla on ruokinnan suhteen tarpeeksi tietoa, jotta voitaisiin tehdä omalle koiralle vitamiinien ja ravintoaineiden suhteen oikeanlainen ruokavalio. Valmiit pakkaukset harvoin ovat riittäviä, varsinkin jos koira liikkuu paljon tai sillä on terveydellisiä ongelmia. Eikä vielä päästä edes lääketieteellisiin ongelmiin, jossa kotikonstein asioihin tarttuvat omistajat voivat aiheuttaa koiralle tarpeetonta kipua ja peruuttamattomia vammoja, kuten kuuroutumisen, koska korvatulehdusta kieltäydyttiin hoitamasta antibiooteilla.