Hiusväriä koirille?

Vuonna 2010 Kiinassa alkoi uusi trendi värjätä lemmikkien, lähinnä koirien, turkki muistuttamaan villieläimiä. Chow Chow -koirat värjättiin muistuttamaan pandoja ja kultaisille noutajille tehtiin tiikerin raitoja. Inspiraatiota haettiin myös satuolennoista ja vaikka uhkapelaamisesta, esimerkiksi värjäämällä koira pelikorttien symbolien mukaisesti. Klikkaa tästä ja pääset tutustumaan nettipelien maailmaan ja saamaan uusia ideoita värimaailmoihin, sekä toivottavasti tarpeeksi voittoja, joilla uusi harrastus voidaan kätevästi rahoittaa.

Kuvat hassuista trimmauksista levisivät sosiaalisessa mediassa järjettömän nopeasti ja vaikka lemmikkien turkkien värjääminen onkin ollut tapana jo useamman vuoden ajan, nousi se vasta äskettäin erittäin suureksi trendiksi. Sen lisäksi että tätä tehdään omaksi iloksi ja yhteisenä tekemisenä lemmikin ja omistajan välillä, järjestetään siitä vuosittain jopa kilpailuja, jossa parhaiten värjätyt lemmikit ja taitavimmat tekijät palkitaan.

Samalla aihe on nostanut paljon keskustelua pinnalle, sillä eettisyydestä ja turvallisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Yleisimpiä kommentteja ovat:

  • Väriaineet voivat olla vaarallisia

Varsinkin ihmisten hiusväreillä lemmikkejä värjäävät altistavat nämä lukuisille terveyshaitoille, jotka voivat pienimmillään aiheuttaa lievän allergisen reaktion, kuten kutisevan ja punertavan ihon. Pahimmillaan se voi kuitenkin johtaa jopa shokkiin tai mikäli eläin pääsee nuolemaan ainetta ennen pesua, voi se tuhota tämän elimistöä. Eikä kaikkia pitkäaikaisia vaikutuksia tunneta, joten lemmikin värjääminen tällaisilla väreillä voi olla hyvin vaarallista. Toisaalta nykyisin markkinoilta löytyy myrkyttömiä väriaineita, jotka on tehty esimerkiksi ruokaväriaineista, jotka eivät ole vaaraksi edes syötäessä. Siltikään tutkimuksia terveydellisistä vaikutuksista ei juurikaan ole ja koska ihmisten kohdalla väriaine laitetaan vain hyvin pienelle osalle ihoa, kun taas koirilla pahimmillaan kaikkialle, voi lopputulos olla pitkällä tähtäimellä mitä tahansa.

  • Värjääminen on turhaa

Värjäämiseen suhtaudutaan usein samalla tavalla kuin lemmikin pukemiseen. Tämän koetaan olevan turhaa ja vaikka vaatetuksen saakin pois helposti, värjääminen ei kulukaan niin nopeasti. Värjääminen on omistajan iloksi eikä siitä ole koiralle hyötyä, sillä tämä tuskin edes tajuaa miltä näyttää. Toisaalta sellaisilla roduilla, joilla turkki vaatii jatkuvaa huolenpitoa, värjääminen voi olla pelastava tekijä. Hyvin usein villakoirat ja muut trimmattavat rodut joutuvat sellaisille omistajille, jotka eivät ymmärrä kuinka tärkeää turkinhuolto on. Lopputuloksena on huopaantunut turkki, joka kiristää koiraa ja aiheuttaa jatkuvaa epämukavuutta. Kun koiraa lähdetään värjäämään, on turkin oltava ehdottoman takuton ja siisti. Tämä on innostanut yhä useammat omistajat pitämään turkista parempaa huolta, vaikka se säihkyisikin sateenkaaren väreissä.